Bábovky
Snadná tvarohová bábovka
Potřebujeme:
375 g měkkého tvarohu (1 a půl kostky), 1 Hera, 250 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, rozinky (nemusí být), olej na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy
Jak na to:
Tvaroh, Heru, oba druhy cukru a vejce dáme do mísy a utřeme dohladka. Do směsi přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a promísíme. Vmícháme rozinky, dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 175°C asi 55-60 minut.
Příloha: čaj, káva nebo kakao
Banánová bábovka
Potřebujeme:
250 g tuku /Hera/, 250 g jemného krystal. cukru, 250 g polohrubé mouky, 250 g rozmixovaných banánů /cca 4 středně velké/, 4 vejce, 1 prášek na pečení, 1 vanilkový cukr
Jak na to:
Rozehřejeme troubu. Formu vymažeme olejem a vysypeme moukou.
Třeme tuk s cukrem, postupně vmícháme žloutky. Přidáme rozmixované banány a střídavě mouku, smíchanou s práškem na pečení a vanilkou, a sníh ze 4 bílků.
Vlijeme do formy, pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Můžeme použít i jiné měkké ovoce.
Berlínská bábovka
Potřebujeme:
300 g polohrubé mouky, 15-20 g droždí, 1/8 l vlažného mléka, 100 g cukru, 175 g másla, špetka soli, 3 vejce, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 200 g rozinek, 100 g čokoládové polevy, 2 PL piniových jader, máslo a strouhanka na vymazání a posypání
Jak na to:
Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Mouku prosejeme do mísy, vyhloubíme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zamícháme vlažným mlékem, trochou vody a trochou cukru. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 10 minut kynout. Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, vejce, citronovou kůru a vypracujeme v těsto. Hněteme tak dlouho, až se přestanou dělat bubliny. Mísu přikryjeme zase čistou utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut. Po uplynutí této doby vpracujeme do těsta oprané a odkapané rozinky. Těsto dáme do formy a necháme dalších 20 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 min na 180°C. Po vyklopení a mírném vychlazení polijeme bábovku čokoládovou polevou, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Ještě než ztuhne, vmáčkneme do ní sem tam piniové jadérko.
Bábovka s višněmi
Potřebujeme:
sklenice višní, 250 g másla či rostlinného tuku, 250 g cukru krupice, 3 lžíce rumu či citronové šťávy, 4 vejce, 380 g polohrubé mouky, sáček prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté skořice, tuk a strouhanku do formy
Jak na to:
Kompotované višně scedíme, necháme okapat a vypeckujeme. Máslo, cukr a rum utřeme do pěny. Postupně přimícháme vejce, mouku s práškem do pečiva a skořici. Bábovkovou formu o průměru asi 24 cm a obsahu 1, 5 l vymažeme a vysypeme strouhankou. Nalijeme do ní polovinu těsta, rovnoměrně rozdělíme vypeckované višně a přelijeme zbytkem těsta. Pečeme zhruba 60 až 70 minut v dobře předehřáté troubě. Polijte čokoládovou polevou.
Ořechová bábovka
Potřebujeme:
4 vajíčka, 250g moučkového cukru, 160g másla, 1 van.cukr, 1 prášek do pečiva, 1/4 litru mléka, 280g pol. mouky, 100g pomletých ořechů
Jak na to:
Smícháme cukr, ořechy pol.mouku, prášek do pečiva, van. cukr. Potom přidáme žloutky mléko a mírně rozpuštěné máslo, zase promícháme a nakonec dáme vyšlehaný sníh, který opatrně zabalujeme, aby byla bábovka hezky nadýchaná. Dáme péct do předehřáté trouby-elektrická asi na 180 stupňů, pečeme 35-45min.
Citronová bábovka
Potřebujeme:
30 dkg cukru krupice, 6 žloutků šťáva a kůra z 1 citronu, 30 dkg tuku, 40 polohrubé mouky, 1 vanilkový pudink, 1 pr. do pečiva, 2 dcl mléka, ze 6ti bílků sníh můžou se dát i nahrubo nasekané ořechy, čokoláda, rozinky
Jak na to:
Cukr, žloutky, tuk třít do pěny, pak přidat šťávu a kůru z citronu, pak přimíchat ostatní suroviny, nakonec opatrně vmíchat sníh z bílků. Péci cca 40 minut.
Bábovka z vaječného likéru
Potřebujeme:
5 vajec, 200g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 ml vaječného likéru, 250 ml oleje (slunečnicový), 300g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2-3 lžíce kakaa, tuku a hrubá mouka na formu.
Na polevu 100g čoko. na vaření a 100 g mléčné čokolády asi 50g tuku Omega
Jak na to:
Nejprve oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vaječný likér, olej a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Do vymazané formy nalijeme polovinu světlého těsta, druhou obarvíme kakaem a dáme na světlé těsto. Nakonec ještě protáhneme lžící dokola pro hezčí vzhled na řezu. Pečeme při 180°C asi 45 m. Po vychladnutí rozpustíme (ve vodní lázni) mléčnou čokoládu a tuk a dobře promícháme. Nalijeme na bábovku a dobře potřeme i strany. Na hodinku dáme do lednice.
Rychlá bábovka bez vajec
Potřebujeme:
300 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného másla,1/2 hrnku mléka, 1 prášek do pečiva, rozinky,oříšky,kandované ovoce. Pro obměnu můžete přidat do těsta místo rozinek a kandovaného ovoce vaničkový tvaroh, strouhaná jablka nebo bílý či ovocný jogurt
Jak na to:
Všechny přísady smícháme, nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy (pro ty kdo začínají a nevědí, že se to dělá,pokud nemají silikonovou formu) a ve vyhřáté troubě upečeme do růžova.
Olejová bábovka
Potřebujeme:
3 vajíčka, 1/4kg moučkového cukru, 1/4kg polohrubé mouky, 1/2bal. prášku do pečiva, 1/2 sklenice vody, 1/2 sklenice oleje, 3PL kakaa
Jak na to:
Vajíčka vyšleháme s cukrem a postupně vpracujeme veškeré suroviny. Těsto vlijeme do formy a do jedné třetiny zapracujeme kakao. Pečme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut.
Bábovka mramorová - velká
Potřebujeme:
8 žloutků z 8 bílků sníh, špetka soli, 250 g másla, 400 g pískového cukru, 650 g polohrubé mouky, citronová kůra, 1 prášek do pečiva, 500 ml vlažného mléka i více, 4-5 PL práškového kakaa, sádlo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy.
Jak na to:
Do šlehací mísy vložíme změklé máslo, žloutky a pískový cukr. Necháme vyšlehat doběla.
Mezitím vyšleháme sníh z 8 bílků a špetky soli. Odložíme.
Citronovou kůru, prášek do pečiva a mouku promícháme a po částech spolu s vlažným mlékem zašleháváme do žloutkového základu. Po řádném promíchání zamícháme po částech sníh.
Vymazanou formu sádlem a vysypanou hrubou moukou, naplníme první polovinou světlého těsta. Pak vlijeme další polovinu těsta smíchanou s kakaem. Promícháme špejlí.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme kolem 1 hodiny i více na 180 °C.
Vláčná bábovka
Potřebujeme:
3 sklenička pol.mouky, 1,1/2 skleničky krupic.cukru, 5vajec, 1,1/ 2skleničky mléka, 1 sklenka oleje, 1,1/2kypřícího prášku, 1vanil.cukru
Jak na to:
Žádné tření,všechno hezky našleháme dohromady,dáme do vymazané a vysypané /plechu/,formy a pečeme v troubě při 180stupních asi 45min.Část mouky lze nahradit mletými ořechy, ale potom ubereme trochu oleje.
Bábovka z čokolády margot
Potřebujeme:
1 čokoláda Margot, 1 šlehačka, 1 sklenička moučkového cukru, 2 skleničky polohrubé mouky, 2 vejce, půl prášku do pečiva, tuk, mouka na formu
Jak na to:
Žloutky třeme s cukrem, přidáme nastrouhanou čokoládu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, zalijeme šlehačkou a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a dáme péci do vyhřáté trouby.
Bábovka s překvapením
Potřebujeme:
1 sáček Českých buchet, 30 g droždí, 3 lžíce vlažného mléka, 6 lžic oleje, 3 dl vody, tuk na formu, cukr na posypání Na plnění: povidla, meruňkový nebo jahodový džem, nastrouhaná jablka, tvaroh atd.
Jak na to:
Podle návodu na sáčku vypracujeme hladké kynuté těsto, necháme ho vykynout a lžíci namočenou v hladké mouce odkrájíme kousky jako na malé buchty. Každý kousek roztáhneme, naplníme a zabalíme malou buchtičku.
Hotově buchtičky naskládáme do vymazané bábovkové formy střídavě a mezi sebou je již nesmíme mastit.
Naplněnou formu dáme k teplu, aby těsto ještě trochu vykynulo. Potom v dobře vyhřáté troubě upečeme až je povrch zlatý. Po opatrném vyklopení povrch pocukrujeme. Bábovku necháme vychladnout a krájíme řezy, které mají různé náplně.
Hrníčková bábovka
Potřebujeme:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 3 vajíčka, 1prášek do pečiva
Jak na to:
Vše co je napsané smícháme dohromady a nalijeme do předem vymazané a vysypané formy, pečeme do zlatova,pokud chcete mramorovou tak do trochy těsta dáme kakao a nalijeme na zbytek už vylitého těsta ve formě,po upečení můžeme dát čokoládovou polevu nebo moučkový cukr.
Perníková bábovka
Potřebujeme:
1 hrnek mléka, 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky,1/2 hrnku cukru,1/4 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva (POZOR: Kypřící prášek, ale do perníku!), špetka soli.
Jak na to:
Vše nasypeme dohromady a smícháme, nejlépe ručním šlehačem. Poté vylijeme do bábovkové formy (pokud máte kameninovou tak ještě vymazat). Já peču v horkovzdušné troubě na nižší příčce na 160°C po dobu 60 minut, během pečení neotvírejte troubu a uvidíte, že se povede. Prášek do perníku dodá bábovce úplně jinou chuť, navíc do ní můžete přimíchat čokoládu na vaření. Pokud máte doma jen klasiký prášek do pečiva, přidejte ještě vanilkový cukr.
Bábovka s pudinkem
Potřebujeme:
5 vajec, hrnek cukru, hrnek oleje, hrnek solamylu, 2 pudinkové prášky, 1/2 prášku do pečiva, citrónová kůra, vanilkový cukr, špetka soli, tuk a mouku na vysypání formy
Jak na to:
Ušleháme žloutky s cukrem a olejem a přidáme solamyl, pudinky, prášek do pečiva, citrónovou kůru, vanilkový cukr, sůl a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Bábovkové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě.