POLÉVKY
Brokolicová polévka s chřestem
Potřebujeme:
300 g brokolice, 150 g chřestu, 2,5 dl mléka, 2,5 dl smetany, 2 dl zeleninového vývaru, 1 hrnek hladké mouky, 2 lžíce másla, bílý pepř, sůl
Jak na to:
Z másla, a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme zeleninovým vývarem a mlékem a necháme povařit. Do bílé polévky přidáme orestované kousky brokolice a chřestu, dochutíme solí, mletým bílým pepřem a na závěr zjemníme smetanou.
Příloha: podáváme s toastem zapečeným se sýrem
Zeleninová polévka s pohankou
300 kořenové zeleniny, 2 lžíce rajčatového protlaku, kousek cibule, 20 g tuku, 30 g pohanky, kousek masoxu, 4 lžíce strouhaného sýra, petrželka, sůl, cca 8 dl vody
Jak na to:
Pohanku propláchneme studenou vodou, spaříme vařící vodou, vsypeme do trochu horké vody, osolíme a uvaříme téměř do měkka. Cibuli nakrájíme na drobno, zpěníme na tuku, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky, zalijeme vodou, osolíme a dusíme pod pokličkou. K téměř měkké zelenině přidáme pohanku, protlak, masox a ještě chvilku povaříme. Polévku rozdělíme na talíře, posypeme strouhaným sýrem a drobně usekanou petrželkou.
Zelná polévka s hříbky
Potřebujeme:
180 g hub, 250 g zelí hlávkového, 250 g kostí, 50 g másla, 20 g hladké mouky, 30 g rýže předvařené, 1/8 l mléka, 30 g cibule, 50 g zeleného hrášku nebo zelených fazolových lusků, pažitka, sůl
Jak na to:
Na másle zpěníme cibulku a na ní podusíme houby pokrájené na plátky. V jiné nádobě podusíme na másle zelí nakrájené na nudličky. Z kostí uvaříme vývar, zcedíme a zahustíme řídkou zásmažkou. Přidáme houby a zelí, předvařenou rýži, povaříme. Zjemníme mlékem. Nakonec přidáme hrášek nebo lusky, dochutíme solí, prohřejeme a ozdobíme pažitkou.
Květáková polévka se sýrem
Potřebujeme:
cibule, květák, mrkev, brambory, 3 trojúhelníčky taveného sýra, lžíce másla, sůl
Jak na to:
Na másle osmahneme zlehka cibulku, přidáme nastrouhanou mrkev a na drobno nakrájený květák. Chvíli dusíme. Pak podlejeme vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měkka. Nakonec přidáme tavený sýr, můžeme dochutit troškou soli. Místo květáku můžeme použít i brokolici.
Květáková polévka jako od maminky
Potřebujeme:
Květák, mrkev, petržel, bujón, vejce, hladká mouka, máslo, sůl, houska (rohlík, toastový chleba).
Jak na to:
Kousek květáku rozebereme na drobounké růžičky, mrkev a petržel nastrouháme na jemnějším struhadle a dáme vše společně vařit. Než zelenina změkne, připravíme si z másla a hladké mouky světlou jíšku, kterou necháme zchladnout. Když je zelenina měkká, přidáme do polévky kostku bujónu a jíšku a necháme min. 20 minut provařit. Nakonec do polévky přidáme rozkvedlané vejce.
Jednotlivé porce posypeme krutonky z bílého pečiva, které jsme buď upekly nasucho v troubě nebo na troše másla či olivového oleje.
Nedělní česnečka
Potřebujeme:
40 g tuku, 40 g mouky, česnek, sůl, kmín, 2 brambory, majoránka
Jak na to:
Z tuku a mouky zapražíme světlou jíšku, postupně zalijeme vodou, přidáme utřený česnek, špetku kmínu a nadrobno pokrájené oškrábané brambory a povaříme doměkka. Před odstavením přidáme majoránku.
Francouzská zeleninová polévka
Potřebujeme:
1/2 celeru, 2 mrkve, 1/4 menší hlávky bílého zelí, 3 brambory, 1 cibule, 1 PL oleje, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, pažitka, polévkové koření, sůl, 1,25 l vody
Jak na to:
Celer, mrkev a brambory očistíme a pokrájíme na kostičky, zelí pokrájíme na nudličky. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibulí, vmícháme na plátky nakrájený česnek, zeleninu a osmahneme. Zalijeme vodou a povaříme. Když je zelenina měkká, polévku dochutíme pepřem, polévkovým kořením, nasekanou pažitkou a osolíme.
Polévka desetiminutovka
Potřebujeme:
2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 malá lžička kmínu, 3 - 4 lžíce dětské krupice, 1 - 2 vejce, sůl, hrst zelené petrželky. Podravka na dochucení
Jak na to:
Na másle zpěníme cibulku a přidáme kořenovou zeleninu nastrouhanou na nudličky /pokud nemáte rádi petržel a celer, postačí mrkev ve větším množství/ a kmín a dále krátce posmažíme, až mrkvička pustí barvu.
Přilejeme cca 2,5l vody, osolíme a za stálého míchání vsypeme opatrně krupici.
Povaříme 5 minut do změknutí zeleniny, rozkvedláme vejce a odstavíme.
Nakonec přimícháme nakrájenou zelenou petrželku ve větším množství, popř.pažitku.
Vitaminová polévka
Potřebujeme:
6 paprik, 6 rajčat, 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 cibule, 1/4 celeru, 1/2 květáku, 3 brambory, 3 stroužky česneku, polévková kostka (bujon, masox a pod.), olej, sul, petrželka
Jak na to:
Zeleninu nakrájíme, květák rozdělíme na růžičky a vše podusíme na cibulce zpěněné na oleji do poloměkka. Pak přilijeme asi 1,5 l vody, přidáme polévkovou kostku a necháme povařit, až zelenina změkne.
Nakonec přidáme česnek utřený se solí a petrželku.
Potřebujeme:
čočka fazole klobása zelenina – mrkev, petržel, celer, cibule, česnek sůl, masox, slad.paprika olej
Jak na to:
Čočku a fazole přes noc namočíme,potom vaříme s klobásou a masoxem,později přidáme zeleninu. zvlášť:1/ osmahneme cibuli / hodně dohněda/ 2/ přidáme jíšku, do které jsme přidali papriku / papriku smažit krátce,jinak je hořká/ a úplně nakonec česnek a čerstvou petrželku.
Potřebujeme:
50 gramů pohanky, 3 lžíce uvařených fazolí, 2 mrkve, sůl, 2 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 3 brambory, naťovú petržel, 1 litr vody
Jak na to:
Pohanku s brambory uvaříme do měkka. Odstavíme, přidáme do polévky uvařené fazole, nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek a nakrájenou naťovou petržel a olej.
Gulášovka
Potřebujeme:
1,5 - 2 l vody, 50 dkg hovězího masa (předního či zadního), 10 dkg kořenové zeleniny (nemusí být), 1 cibule, 10 dkg sádla, 6 dkg hladké mouky, sůl, kmín, sladká paprika, 1 kostka masoxu, 4 brambory, můžeme přidat i dvě hrstky sterilovaného hrachu
Jak na to:
Rozpustíme sádlo, pňdáme nakrájenou cibuli, papriku a 8-10 minut smažíme. Potom vložíme na menší kousky nakrájené maso, osmahneme ho (asi 4 minuty), podlijeme vřelou vodou (aby bylo ponořené) a dusíme doměkka (v papiňáku zhruba 40 minut). Měkké maso zaprášíme hladkou moukou, krátce opražíme a zalijeme zbytkem vody (do 2 litrů), ve které jsme povařili na nudličky nakrájenou zeleninu a brambory. Přidáme masox, dochutíme solí a pepřem a necháme ještě krátce (4 minuty) povařit. Gulášovka by měla být mírně zahoustlá,tmavší barvy, příjemně ostřejší chuti.
Příloha: nejlepší je dobrý slaný rohlík.
Vydatná bramborová polévka s uzeninou
Potřebujeme:
1,5 l vody, 4 ks větších brambor, 2 lžičky sladké mleté papriky, 1 kostička masoxu, 1 lžička soli dle chuti, petrželka, 1 ks pikantní klobásy, ale lze použít i vuřt, špekáček, aj., 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hl. mouky na zahuštění, 3 lžíce oleje, špetku pepře
Jak na to:
Na oleji zpěníme cibulku, česnek, potom přidáme na kolečka pokrájenou pikantní klobásu, přidáme pokrájené brambory, zalijeme vodou. Potom přidáme 1 kostku masoxu, sůl, pepř, a papriku. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Potom zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě, dochutíme petrželkou. Je to hustá vydatná polévka - s chlebem či pečivem se dá podávat i jako hlavní jídlo či večeře.
Kapustová polévka
Potřebujeme:
kuřecí stehno, kousek hov. masa, kousek vepř. masa, angl. slanina, klobása, kapusta, mrkev, petržel, sůl, pepř, cukr, kmín celý, pepř, nové koření, cibule i se slupkou (do vývaru)
Jak na to:
Ze všeho masa uděláme silný vývar. Když je maso měkké, nakrájíme ho na kostičky, přecedíme, do vývaru dáme všechnu zeleninu i s masem a kořením. Na angl. slanině uděláme jíšku. Dochutíme a podáváme s chlebem.
Frankfurtská polévka
Potřebujeme:
1 cibule, 2 brambory, 1 celý párek (Vídeňský), 1 lžička sladké papriky, špetka pálivé papriky, půl kostky Masoxu (cca na 1,25 l vody), špetka majoránky, sůl,pepř dle chuti hotová jíška Knorr
Jak na to:
Na oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibuli a přisypeme mletou papriku.Zalijeme vodou a přidáme nakrájený párek,brambory a půl kostky Masoxu.Dochutíme asi 1 lžičkou majoránky,solí a pepřem.Vaříme tak dlouho,dokud nejsou brambory hotové.Ke konci varu zahustíme hotovou jíškou Knorr nebo doma připravenou jíškou.
Krkonšská polévka
Potřebujeme:
Klobáska ,brambory,cibule, hladká mouka,olej,mletá paprika,masox, podravka, sůl
Jak na to:
Zpěníme na oleji cibulku, přidáme klobásu nakrájenou na kolečka, orestujem přidáme papriku ,masox ,zalijem vodou a necháme provařit ,zahustíme záklechtkou (voda s moukou) přidáme na kostičky uvařené brambory a je hotovo.
Rychlá polévka z mletého hovězího
Potřebujeme:
200 gramů předního hovězího masa, kousek mrkve, celeru, petržele, kapusty a cibule, petrželka, 1 zrnko pepře, 1 zrnko nového koření, sůl, 3 lžíce polévkových těstovin nebo rýže, 1 a ? litru vody, masox
Jak na to:
Opláchnuté maso pokrájíme na kousky, umeleme, zalijeme studenou vodou a vaříme. Za čtvrt hodiny přidáme sůl, koření, očištěnou zeleninu a vaříme asi 20 minut. Zeleninu a koření vyjmeme, polévku můžeme přecedit a maso použít například k přípravě pomazánky na toasty nebo náplně do omelet nebo palačinek, nebo je ponechat v polévce. Do polévky zavaříme těstoviny nebo propláchnutou rýži, uvaříme do měkka, potom přidáme pokrájenou zeleninu, masox a polévku přihřejeme. Při podání můžeme posypat drobně pokrájenou petrželkou.
Pikantní hustá polévka - Soljanka
Potřebujeme:
1 l masového vývaru, 200 - 400 ml okurkového nálevu, 200 g hovězí maso vařené, 200 g hovězí pečené, nebo maso telecí, 100 g šunky, 1 párek, 1/4 kuřete- pečené, nebo vařené, 2 kyselé nakládané okurky, 1/4 zelné hlávky, 2 rajčata, 100 ml kyselé smetany, 12 oliv, 3 PL nakládaných hub, 1 - 2 PL kaparů, 1 cibule, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, petrželka, kopr, pažitka.
Jak na to:
Okurkový nálev svaříme, přilijeme do masového vývaru a uvedeme do varu. Nakládané houby a nakrouhané zelí spaříme vařící vodou. Veškeré maso, šunku, párek, houby, zelí, rajčata, oloupané kyselé okurky a cibuli nakrájíme a vhodíme do vařícího masového a okurkového vývaru, přidáme veškeré koření, olivy a kapary a na mírném ohni povaříme 10 - 20 min. Při podávání soljanky zdobíme povrch kysanou smetanou, plátkem citronu, zelenou petrželkou a koprem.
Soljanku také můžeme připravit z různých druhů čerstvých sladkovodních i mořských ryb, raků, uzených ryb, rybích filé. Potřebujeme k ní pouze rybí vývar s kořenovou zeleninou. Stejně tak můžeme soljanku uvařit z hub čerstvých i sušených, základem polévky je však houbový vývar.
Farmařská polévka
Potřebujeme:
1 na drobno pokrájenou cibulku, 1 mrkev na kostičky, 2-3 stonky řapikatého celeru na kostičky, 3-4 stroučky česneku (utřeny), hrášek (čerstvý, mražený, z konzervy), 1/2 hrnku krupek kostka do polévky (bujon), uzené maso které potřebujeme uvařit, sádlo (olej), pepř, majoránku, červenou papriku, petržel, sůl (není nutná)
Jak na to:
Uvaříme uzené a když se vaří přidáme do hrnce krupky (kroupy) a vaříme společně s masem (kroupy potřebuji aspoň 1 1/2 hodiny vařit).
Maso použijeme podle původní potřeby (trošku si necháme do polévky) a vývar s kroupami uschováme oddělené (přecedíme).
Na sádle osmažíme cibulku do zlatova, přidáme mrkev, celer a kousek uzeného (na kostičky). Osmažíme do zlatova. Přidáme majoránku, červenou papriku, pepř a česnek. Osmáhneme.
Zalijeme vývarem z uzeného, přidáme kostku do polévky a chvilku povaříme. Přidáme krupky, necháme projít varem a dodáme hrášek. Dochutíme (majoránka by měla byt cítit) a přidáme petrželku.
Staročeská polévka
Potřebujeme:
400 g vepřového masa, 100g vepřových jater, 100g vepřové sleziny, 80 g trhaných krupek, 300 g bílého hlávkového zelí, 80 g pórku, pažitka, sůl, mletý pepř, majoránka, bramborové chipsy, 80 g hladké mouky, 1 vejce
Jak na to:
Vepřové maso dáme vařit do 2 litrů osolené vody a vaříme doměkka. Zvlášť uvaříme trhané krupky, které propláchneme studenou vodou. Do zbytku dáme uvařit na kousky pokrájenou slezinu a pokrájené zelí. Vepřová játra umeleme, osolíme, opepříme, přidáme vejce, hladkou mouku. Z těsta tvarujeme noky, které zavaříme do polévky. Když jsou slezina a zelí měkké, přidáme krupky, pokrájené kousky masa a vše dochutíme majoránkou. Nakonec do polévky přidáme pokrájený pórek a pažitku. Do každé porce husté polévky dáme bramborové chipsy.
Nedělní slepičí polévka
Potřebujeme:
1 slepice, hovězí žebro nebo kost, 2 l vody, 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny nebo 1 mrkev, 1 petržel a 1/4 celeru, 3 žampiony nebo 1 lžíce sušených hub namočených v mléce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, petrželka, kapání ze 2 žloutků, 100 g polohrubé mouky, sůl
Jak na to:
Slepici a hovězí žebro nebo kost omyjeme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou cibuli, hrnec uzavřeme a vaříme necelou hodinu. Po snížení tlaku hrnec otevřeme, maso vyndáme, vykostíme a nakrájíme na kousky.
Vývar procedíme, nalijeme do hrnce, přidáme propláchnutou zmrazenou nebo pokrájenou čerstvou zeleninu, překrájené houby, hrnec doplníme vodou a vaříme až je zelenina měkká. Mezitím si z mouky a žloutků umícháme těstíčko, osolíme ho a kapeme nebo lžičkou vkládáme do vařící polévky.
Vaříme asi 7 minut, pak přidáme prolisovaný česnek, pokrájené maso, polévku dochutíme a posypeme nasekanou petrželkou.
Milánská telecí polévka
Potřebujeme:
400 g odřezků telecího masa, 1 mrkev, 1 stonek celeru, 1 kedluben, 1 litr vody, sklenka červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 100 g vařených drobných těstovin, 50 g žampiónů, 40 g másla, 1 lžíce sekané zelené petrželky, 2 lžíce strouhaného parmezánu, osmažený bílý chléb.
Jak na to:
Maso dáme vařit do studené vody, přidáme zeleninu, sůl a vaříme doměkka. Vařené maso nakrájíme na drobné kousky, utlučeme v hmoždíři nebo umixujeme v mixéru s troškou vývaru. V hrnci osmahneme na másle drobně krájené žampióny, vložíme na ně maso, zalijeme přecezeným vývarem, přidáme rajčatový protlak, vařené těstoviny a ochutíme solí a vínem.
Podáváme se strouhaným parmezánem a krajíčky osmaženého bílého chleba.
Hovězí vývar se sýrem a smetanou
Potřebujeme:
1 l hovězího vývaru, 2 dl smetany (12 % tuku), 2 žloutky, 50 gramů strouhaného sýra, 1 rohlík, 20 gramů másla, pažitka.
Jak na to:
Hovězí vývar přivedeme k varu, vešleháme žloutky rozkvedlané ve smetaně a za stálého šlehání krátce přihřejeme - polévku nesmíme vařit žloutky by se srazily. Polévku rozdělíme na 4 talíře, přidáme do ní plátky rohlíku osmažené na másle, vše posypeme strouhaným sýrem a drobně pokrájenou pažitkou.
Pivní polévka
Potřebujeme:
1 litr piva, 3 žloutky, 3 lžíce másla, šálek smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, cukr, muškátový květ, ocet, chléb
Jak na to:
Pivo povaříme a sesbíráme pěnu. Rozmícháme smetanu se žloutky, moukou, máslem, cukrem, solí a muškátovým květem. Tuto směs vlijeme do vařícího piva a necháme přejít varem. Podle chuti můžeme přidat trochu octa. Na talíře položíme nakrájený chléb a přelijeme horkou pivní polévkou.
Bylinková polévka s chlebem
Potřebujeme:
1 stroužek česneku, 40 g másla, 50 g mouky, 1 l zeleninového vývaru (z kostky), 2 svazky čerstvých bylinek (např. petržel, pažitka, bazalka, kerblík), sůl, pepř, 1 plátek bílého chleba nebo rohlík
Jak na to:
Česnek oloupeme a jemně nasekáme. Rozehřejeme 30 g másla a česnek na něm osmahneme. Zaprášíme moukou a za stálého míchání ji opražíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, uvedeme do varu a několik minut povaříme. Čerstvé bylinky omyjeme a osušíme nebo necháme okapat. Trochu petrželky dáme stranou. Zbytek bylinek posekáme a přidáme do polévky. Polévku elektrickým šlehačem rozmixujeme, podle chuti osolíme a opepříme. Chléb nakrájíme a na zbylém másle jej opečeme. Krátce před podáváním polévku posypeme osmaženým chlebem a ozdobíme petrželkou.
Vinná polévka
Potřebujeme:
100 g másla, 3 dl červeného vína, špetka šafránu, 1/2 lžičky muškátového květu, lžička zázvoru, lžička skořice, 100 g strouhanky, 3 dl neslaného vývaru, cukr
Jak na to:
Na pánvi orestujeme strouhanku na máslem dozlatova. Zalijeme vínem, neslaným vývarem a vaříme. Postupně přidáme všechno koření a před dokončením podle chuti přisladíme.
Staročeská chlebová polévka
Potřebujeme:
chléb - 1/2 bochníku, pokud možno starší, 1 cibule, kmín, masox, smetana 12% nebo mléko, 2 vejce, sůl, pepř, pažitka/petržel, kudrnka, kysaná smetana, máslo
Jak na to:
Starší chléb rozkrájíme na velké kostky (včetně kůry), dáme do hrnce, přidáme cibuli rozkrojenou na půl, kostku masoxu, špetku kmínu, zalijeme vodou (dle potřebného množství polévky, na 1/2 bochník chleba cca. 1,5 - 2 l vody). Vaříme na mírném ohni, dokud se chléb téměř nerozvaří (max. 20 min). Můžeme přepasírovat. Do 1/4 l mléka či smetany rozkvedláme 2 vejce a polévku tím zahustíme. Vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se vajíčko nezatáhne. Do hotové polévky přidáme sůl a pepř podle chuti, dále lžíci másla a posekanou zelenou nať. Podáváme s kopečkem kysané smetany.
Vločková polévka s vejci
Potřebujeme:
1,25 l vody, 3 vejce, 50 g másla, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 60 g ovesných vloček, muškátový oříšek, zelená petrželka, sůl
Jak na to:
Vločky vaříme ve slané vodě asi 20 minut, občas promícháme, dáváme pozor na překypění.
Z bílků ušleháme pevný sníh, hrnek se sněhem (nejlépe plechový) postavíme do vařící vody, kde sníh necháme srazit. Pak jej nakrájíme na drobné kostky, které dáme do talířů.
Žloutky rozmícháme s rozpuštěným máslem a strouhaným sýrem, poté vmícháme do vařící polévky. Už ji dále nevaříme, jen mírně prohříváme, nalijeme do talířů s nakrájeným bílkem, přikořeníme špetičkou muškátového oříšku a sekanou zelenou petrželkou.
Krémová polévka z králíka s knedlíčky
Potřebujeme:
sáček zeleniny pod svíčkovou, hlavu a nožičky králíka, podravku, bobkový list, nové koření a celý pepř. cibule, hladká mouka, strouhanka, muškátový oříšek, vejce
Jak na to:
Na cibulce osmahneme části králíka a zeleninu. Přidáme koření, zalijeme vodou a dochutíme podravkou. Pozvolna vaříme až do změknutí. Poté vyjmeme maso a obereme. Zeleninu v polévce rozmixujeme ponorným mixerem. Připravíme si knedlíčky. V misce spojíme strouhanku s vejcem, osolíme a přidáme špetku muškátového oříšku na provonění. Děláme kuličky, které házíme do vroucí polévky, nakonec vrátíme obrané maso a necháme ho prohřát.
Česnekovo-sýrová krémová polévka speciál
Potřebujeme:
1 cibule, 6 stroužků česneku i více - dle chuti, 150 ml sladké smetany (šlehačky), 1l zeleninového vývaru, 150g taveného sýra (balení Smetanita - 3 obdélníčky), hotová jíška Knorr na zahuštění, olej + máslo pod cibuli
Jak na to:
- nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova na másle s olejem- přilijeme zeleninový vývar a tavený sýr - promícháme (můžeme mixovat), sýr se musí rozpustit- přidáme prolisovaný česnek a smetanu- nakonec přidáme na zahuštění hotovou jíšku Knorr- pokud je polévka málo slaná přidávám Podravku na dochucení- povaříme- může se servírovat v bochníčcích chleba, ze kterých odřežeme vrchní část a střídu vydlabeme.
Špenátová polévka
Potřebujeme:
200 g špenátu, 400 g mléka, 2 lžičky másla, 3 lžičky mouky, špetka soli, plátek cibule
Jak na to:
Špenát přebereme, kořínky odstraníme, špenát propereme v několika vodách. Bez podlití dusíme pod pokličkou doměkka, protřeme jemným sítem nebo ušleháme na mixéru. Opražíme do světle žluta mouku, přidáme máslo, promícháme a za stálého míchání přidáme mléko, osolíme a přivedeme do varu. Do omáčky přidáme špenát, plátek cibule. Necháme stát přikryté 10 až 15 min, pak cibuli odstraníme a hned podáváme.